2011. szeptember 30., péntek

A táblázatkezelés ECDL vizsgára való felkészülés 5 hibás lépése

Hogyan készüljön fel a vizsgára?


A tanulás hibái, felkészülési jótanácsok


Az informatika minden ágában úgy szokták a tanulást elkezdeni, hogy az ember leül egy számítógép elé, és megpróbálja használni az adott programot. Aztán elakad. A gyenge ilyenkor feladja, a kitartó próbálkozik, aztán adja fel. Ez hiba.

A másik tanulási módszer, hogy végigrágja magát a nem kevés pénzért vásárolt könyvön, (körülbelül a harmadik-negyedik oldaltól nem fogja érteni). Aztán odaül a gép elé, megpróbál valamit feleleveníteni a tudásából, majd feladja. Második hiba.

Vesz egy újabb, drágább könyvet, hátha a drágább jobb lesz. Nem lesz jobb, nagyjából felét fogja elolvasni, vagy még annyit sem. Harmadik hiba.

Az elkeseredett beiratkozik tanfolyamra, megpróbál figyelni, de nem mer szólni, ha valamit nem ért, mert a többieken látja, hogy mennyire képben vannak (ők sem értik...). Súlyos hiba.

Végül megállapítja, hogy ez nem Önnek való, ehhez már túl öreg, még túl fiatal, a matekot sem szerette, és különben is hagyják ezzel békén! Ez nem hiba, már-már bűn!

Hogyan tanuljunk hát informatikát, hogyan kell megfelelően felkészülni a táblázatkezelés ECDL vizsgára, vagy más hasonló megmérettetésre?

1. Tanuljuk meg használni a táblázatkezelő programot! Mi micsoda, mi hol található, hogy működik a súgó. Én azzal kezdem online tanfolyamomat, hogy bemutatom a LibreOffice Calc teljesen ingyenes, az internetről letölthető irodai programját.

2. Minden elméleti anyagot próbáljunk ki a gép előtt is. Táblázatkezelés esetén például világos  az abszolút és a relatív cellahivatkozás közötti különbség, akár könyvből is megérthető. Akkor is gyakorolgassuk, nézzük meg más hogyan csinálja!

3. Nem baj ha hibázunk, de ne menjünk el a hibák mellett! Oldjuk meg őket! A legtöbbet a saját hibáiból profitálhat az ember a táblázatkezelés során is.

4. Oldjunk meg minél több feladatot! Ha valami nem megy keressünk rá az interneten, használjuk a fórumokat! Azonban vigyázzunk, a fórum nem szentírás, fenntartásokkal kezeljük!

5. Nézzünk oktató videókat! Otthonról, kényelmesen, saját időbeosztás szerint tanulhatunk. Ha a videókat megfelelő tudásanyaggal támasztjuk alá, akkor a leghatékonyabb módszer lehet a táblázatkezelés elsajátítására!
Diagram a táblázatkezelés látványeszköze - ECDL visszatérő feladat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése